Gärdesgården

Här visar jag en del av det jag lärt mig när vi byggt våra gärdesgårdar. Jag är helt självlärd så det förekommer säkert en del fel och jag är absolut inget proffs på detta. Men det är kul att prova själv och man lär sig alltid något. Här håller jag på under vintern, lite slitigare att spetta ner under tjälen men det hinns inte med när det väl blir vår. Just här är det dessutom sandjord så det är lätt att arbeta när väl tjälen är besegrad!

Störarana som skall ned kan vara av ene, de håller allra bäst. Här är det dock undervuxen gran som eldats på i ändarna så att de blivit svarta, de ska hålla bättre då. De skall slås ner i alla fall 30 cm och helst sitta lite snett utåt så att man kan dra ihop dem med vidjorna sen. Ibland går det och ibland inte...

Här värmer jag långa slanka grangrenar till vidjor. Man kan även använda undervuxna granar som är typ 150 cm som man klyver från toppen i 4 delar, men det här är enklare. Man värmer grenen över eld och försöker bränna bort det mesta av barren, blir det kvar så är det inte hela världen, de torkar och faller sen.

Det är fantastiskt hur mjuk och följsam en grangren kan bli.

Sen gäller det att vara snabb och sno runt grenen runt ena stören samtidigt som man vrider och vrider, runt, runt i en åtta runt störparet samtidigt som man drar ihop störarna.

Alla sätt är tillåtna!

Slutligen fäster man vidjan genom att sticka ner den igenom 'åttan'.

Att dra ihop störarna är svårt när man arbetar ensam, enkelt och bra är att använda ett spännband att dra ihop dom med. Eller en tving, det använde vi i vintern-22 när vi gjorde om hela gärdesgården. Ett drygt jobb som jag hoppas håller länge nu. Hur tätt man sätter paren störar är lite olika, det håller bättre om de sitter tätare 80-100 cm funkar tycker jag.

Ja, så är det bara att trava på. Jag sätter en vidja på vart 3:e varv ungefär. Att lägga slanorna i snygga jämna varv är det svåraste tycker jag, där finns det proffs och dit hör inte jag. De som gör det här jobbet professionellt beundrar jag, det är tungt och skitigt och slitigt och meterkostnaden är väl värt det. Om det nu inte vore det att det är kul att göra det själv!