Blogg

Flädertider

15 jul 2017

 

 

 

 

Ett tips är att smaka kolsyrat vatten med lite flädersaft till en jättegod måltidsdryck!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besök i trädgården

7 maj 2017

Det är en särskild glädje man känner när man får besök av en sådan här liten krabat i trädgården.

Hoppas att den inte blev alltför störd av våra nyfikna katter. Den får hemskt gärna stanna hos oss!

Medicinalväxtodling!

26 feb 2017

Planterade om ett fyrtiotal av denna lilla växt, sommarmalört igår. Fick en förfrågan på den från en kund på jobbet. Och man är ju nyfiken och vet ni att denna lilla planta ligger bakom ett Nobelpris i medicin då en kinesisk forskare fick fram att extrakt av den som är mycket effektiv mot malaria. Är det inte fantastiskt!!

Vinter ute men våren är på gång inne!

22 feb 2017

Ja, så vart det lite vinter igen! Men i fönstren på glasverandan frodas i alla fall redan de första härliga tomatplantorna.

Och är det inte konstigt att man tycker att de luktar gott, det gör man inte sedan när man skall tjyva och binda upp!

Chilifröna är satta och plantorna redan uppe också. Några nya lite mildare sorter i år. Nu har vi bara att pyssla om de små

och se tiden an. 

Tidningen Lands Öppen Trädgård 2016

16 jul 2016

Nu kör vi den sista putsen inför morgondagens 'Öppen Trädgård'

Här bakas, målas och putsas.

Matbröd till smörgåsar med nässlor och frön, sockerkakor med lavendel och rosblad.

Spännande som vanligt att se hur många som hittar till oss i år när vi har extra mycket fina perenner till salu och ska koka extra gott kaffe!

Åkers Bergslags Öppet Hus

17 maj 2015

Våren kommer så sakteliga och vädret har väl inte varit det trevligaste denna Maj. Men igår när det var dags för Åkers Bergslags Öppet Hus så bjöds vi på en härlig vårdag.

Vi räknade in nästan 200 besök och många var de som gick härifrån med tomat eller chiliplantor eller perenner till sina trädgårdar. Trötta och glada var vi på kvällen och jag lovade mig själv i alla fall en vilodag med lite annat än ogräsrensing!
   

Den somrigaste av somrar!

12 aug 2013

Tack och lov att vi fick en så fantastisk sommar efter att ha genomlidit den förra följd av den segaste av vårar.

Trädgården har blommat och grönskat, mycket vatten har det gått åt men oj vad grönsakerna har vuxit. I går skördade vi två korgar med tomater. Jag hackar dom i matberedaren och fryser till vinterns grytor och köttfärssås. Resten av skörden ska vi torka.

Efter alla visningar och besök så väntar nu en tid med andra sysslor såsom målning av fönster och diverse annat som fått stå tillbaka. Men ännu finns det tid för att njuta i vårt eget paradis...

Sol ute, livet återvänder!

2 jul 2013

Åh, den senaste helgen var underbar. Äntligen lite sol och vi fick oss vår första växthusfika! Det är också härligt att höra pumparna till solvärmen slå på. Det är så fantastiskt att vi äntligen fått till den. Att få hjälp av naturen med varmvatten och värme känns så härligt. Håller på och väver för fulla muggar,just nu en bokad matta. Bäst att skynda på innan man kan peta i jorden för då är det utejobb som gäller!

Nu börjar det på riktigt!

4 feb 2013

Idag när det vräker ner snö ute, vad passar bättre än att stå med fingrarna i jorden och skola småplantor! Det har grott riktigt bra i år. Vi har redan skolat om en liten del chili (40st) Det blir gott om Jalapenjo, Criolla sella, Bhut Jolokia, en iransk chili som gav väldigt mycket. Och det kommer fler, en del gror lite långsammare. En massa blommor är det på gång också. Jag vill ju inte vara utan den höga Ageratumen för allt i världen och Daggsalvia som är så himla fin mot höstkanten. Rotselleriplantorna har jag bara glesat på lite än så länge. Rotsellerin behöver lång tid på sig för att hinna växa till kraftiga knölar, bäst att börja i tid. Men nog är våren på väg för jag har sett bofinken här i helgen. Bara att vänta och längta! Till tröst när man är inomhus så tog jag in några kvistar av körbärskornellen , cornus mas, förra helgen. De blommar nu på bar kvist, härligt!

Mera Gärdesgård...

24 jan 2013

Igår fick vi äntligen tag i prima gärdesgårdsvirke så att jag kan fortsätta. Nu finns det en chans att det blir gjort. 

När det väl blir vår går tiden åt till en massa små plantbebisar och sånt.

Jag ska försöka fota lite mer nu, kanske rent av kan få hjälp av nån av ungarna med kameran!

Från det ena till det andra

20 jan 2013

Det ska bli lite mer trasmattor i vinter har jag tänkt så det är dags att börja ta hand om varpflätan som kom i förra veckan. Förskedade den igår vilket innebär att man drar 4 trådar genom var fjärde hål i en vävsked. (Ser ut som en kam med ram) Så idag snodde jag gubben lite innan han skulle till skogen så att vi kunde rulla upp 30 meter mattvarp på garnbommen i vävstolen. Nästa steg blir att solva. Det är då man bestämmer hur man ska väva, om det ska vara något mönster eller så. Och så var det ju så att solen sken och jag ville ut. Så då blev det till att renovera en liten bit av gärdesgården, hade tänkt att byta ut en sträcka men med ett par nya störar och några nya vidjor och slanor så fick vi en 10 meter till i ordning. Lyckades sätta fast den nya 'grinden' också. Den blev väl inte så snygg men hoppas att den funkar. Vår gärdesgård ser inte ut som andra men den ger en skön inramning mot skogen och håller för det mesta rådjuren utanför. Jag lägger slanor upp i brösthöjd och det verkar räcka för att de inte ska hoppa in men kan hoppa ut.

Bytte störar i en del av gärdesgården. Så här såg den ut innan.

  

 

 

Och så här efteråt.

Har använt grangrenar som störar och de gamla slanorna får väl duga ett tag till. De har stått i 15 år innan så det håller nog ett tag nu också. Egentligen ska störarna vara av ene, men jag tycker inte om att fälla enar och jag tror faktiskt att de är skyddade också. Som sagt, det är gärdesgård på Branta Täppanvis!

Gnistrande kyla ute, våren har börjat inne!

19 jan 2013

Igår den 19 Januari sådde vi för fullt här hemma, Aklejor, Verbena Tomater av alla de typer och massor av chili. Som vanligt får man begränsa maken när det gäller antal sorter och plantor, det finns ju en gräns för vad som finns plats i fönstren. Just nu står sålådan på golvet med värmeledningarna under och så hoppas vi på bra groddning! Idag bakas det här, eldar i vedspisen och gräddar mitt surdegsbröd i både den och den elektriska. Så fort det är färdiggräddat ska jag ut och njuta av lite efterlängtad sol. Det fullkomligt gnistar ute.

Vår i sikte! Igår söndag var väl den första dagen som man kan kalla vårdag. Lika mycket energi som den fyllde på med togs ifrån oss idag med omkring 10 grader i luften. Lite tillsnyggning i rabatterna blev det ändå. Besiktade vitlöken i landet som kommer riktigt bra faktiskt Nu har vi tydligen en sval vecka framför oss, men sen måste den väl komma, värmen!

 

20130506. Äntligen är det riktigt skönt. Jobbar på med putsningen ute. Hemskt ledsen för alla barrväxter som är skadade men tänker bara klippa ur dem om det finns något liv kvar. De har sitt rotsysten stort så det borde gå fortare att bygga upp nya grenar än att plantera nytt. Spännande!

Får några år sedan fick vi en fågelbogran helt nedbetad av rådjur. Men den är idag lika stor igen, därför vill jag prova nu också. 

 

20130702

Mitt i sommaren är vi, den springer så fort att jag har svårt att hinna med. Jag har fått kapitulera för en del utbyten av växter och fler lär det bli. Hinner lite i taget. Har jobbat mycket och det är ju så våren är för en trädgårdsmänniska som har säsong både på arbete och hemma samtidigt.

Vi gjorde framsteg i växthuset igår i alla fall. Målade väggar, idag är händerna som fnöske. Rackarns vad kalken torkar ur...